Welkom op de site van De Hoekies 

16/09/19

 

 

 

                                                                                     11-09-2019 Edam,Volendam & Monnickendam

 

Woensdagmorgen met minder mooi weer aangereden richting Edam naar een SVR camping genaamd Zeevangshoeve maar de weersverwachtingen waren goed .

Het is een van de weinige keren dat wij gebruik maken van een SVR camping maar ook nu gaan we het weer beleven. De camping ligt net buiten Edam aan het Ijsselmeer onder aan de dijk.

De camping heeft allemaal plaatsen met een verhard stuk voor de camper of caravan maar verder is het allemaal mooi gras met hier en daar een beekje er tussen door, verder lopen er kippen en eenden rond .

Aan de zelfde dijk ligt ook het Huis de Meeuwen,dit was oorspronkelijk een dijkhuis waarin zich boven een cafe bevond. Begin 1900 kocht de heer Noothoven het gebouw.Deze man beweerde dat hij een bastaardzoon was van Koning Willem lll was. Hij maakte van het gebouw een lustoord waar feesten werden gegeven.

 

Op de camping/hoeve worden melkkoeien gehouden voor de Beemsterkaas , de koeien staan hier bijna heel het jaar buiten alleen in de wintermaanden staan ze binnen , de koeien gaan voor het melken naar de hoeve via de openbare weg vanuit de mooie groene weiden via de dijkweg naar de hoeve.

ff melken en weer terug naar de wei   

Zoals bij veel SVR campings kun je dichtbij de beesten komen op de boerderij ook hier kun je naar de jonge kalfjes .

Na het dagelijks plezier op zo`n camping/hoeve biedt Edam ook nog andere bezienswaardigheden zoals het Fort van Edam wat verscholen ligt in de natuur om in die tijd niet zichtbaar te zijn voor de vijanden ,het fort is ook vanuit de andere kant te bezichtigen maar was gesloten toen wij er waren. Het Fort bij Edam is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gelegen ten noorden van de Edammersluis in de polder bij Edam. Het fort maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, dat tussen ongeveer 1880 en 1920 werd aangelegd als verdedigingsgordel rond de hoofdstad .Edam ontstond bij een dam aan de IJe of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.

Als je vanuit de camping naar Edam rijdt kom je de sluis tegen waar de plezierjachtjes door moeten om vanuit het achterland het ijsselmeer (Zuiderzee ) op te kunnen.

Rij je verder langs het kanaaltje kom je bij 2 ophaalbruggetjes die niet gemaakt zijn op het huidige autoverkeer namelijk zeer smal.

Edam zelf heeft zoals verwacht veel oude huisjes met veel verschillende gevels zoals het oude hotel Fortuna

Edam is natuurlijk ook bekend om zijn Edammerkazen en heeft natuurlijk ook een kaasmarkt De kaasmarkt had vanaf de zestiende eeuw in belangrijke mate de economie van Edam bepaald. Op 16 april 1526 kreeg Edam van keizer Karel V het recht van vrije weekmarkt alsmede het recht van Waag, waarvoor jaarlijks 90 gulden aan de grafelijkheid moest worden betaald. Op 2 maart 1574 werd dit recht van Waag door Willem van Oranje eeuwigdurend vergeven als dank voor de goede samenwerking tijdens het beleg van Alkmaar.

 

Edam is een stadje met veel kanaaltjes en natuurlijk veel bruggetjes waar je heerlijk kunt rond wandelen .

Dat er niet veel ruimte is in het oude centrum is wel duidelijk daarom wordt ook elk plekje goed benut zelfs als het huis schuin gebouwd moet worden .

Na Edam is ook Volendam een leuk plaatsje om te bezoeken al heeft Edam een leuker centrum is Volendam eigenlijk alleen "de dijk" interessant.

Volendam heette oorspronkelijk Folle(n)dam. Oorspronkelijk kwam hier de IJe of E, waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Follendam. Zo kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Ook bleven sommige grondwerkers na de beŽindiging van het graafwerk achter in het nieuw ontstane dorp.

Volendam is een van de laatste plaatsen in Nederland waar verschillende oude volksliedtradities bewaard bleven: terwijl de volksliederen die men elders zong in majeur stonden en jong waren (vermoedelijk niet ouder dan de negentiende eeuw), kon men hier halverwege de twintigste eeuw nog liederen in mineur optekenen. Bovendien kenmerkte het Volendammer volkslied zich door de vele versieringen; deze manier van voordragen werd mooi zingen genoemd.

Sommige Volendammers zijn niet weg te krijgen ,deze is daar al lang aanwezig en zal er nog lang zijn

Het was een mooi midweekje in het mooie Noord-Holland, hieruit kun je opmaken dat Nederland veel mooi heeft .

 

Heeft u een mening laat het weten .

 

                                                                    Volgende pagina                                                                      pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com